Vaddisznóhajtás


Vadászatok ideje:

  • november 01. - január 31.

Ajánlott csoport létszám:

  • 10 - 20 fő
A vadászatról:

A vaddisznóhajtás a vaddisznóvadászat csúcsa, ahol a vaddisznón, a rókán és az aranysakálon kívül más vadra lövést tenni nem szabad. Kutyákkal, sok hajtóval, nagyobb területrészeken zajló, rendszerint nagyobb létszámú vadászcsoport részére szervezett, izgalmas vadászati mód. Szemet gyönyörködtető a fagyos időben, hófedte tájon, a hajtókutyák csaholásától menekülő vaddisznókonda, valamint az óvatosan lopakodó remetekan látványa. Az erdei nyiladékon átugró vaddisznó elejtése nem könnyű feladat.


A vadaskertben rendezett disznóhajtásokon akár a napi 50-100 db-os teríték is elérhető. Egyes vadaskertek nagyobbak is lehetnek, mint az átlagos szabad vadászterületek, épp ezért kerítéssel vadászat közben sem a vad, sem pedig a vadász nem találkozik. Fontos, hogy a vadaskerti vadászatok a törvényi előírásoknál fogva csak olyan megfelelően nagy méretű kertekben történhetnek, ahol a vadnak lehetősége van a szabad kitérésre, menekülésre, épp ezért ezek a vadászatok legalább ugyanolyan izgalmasak, ha nem még izgalmasabbak, mint a szabad területi hajtások.


Terelés:

Ezt a vadászatot rendszerint kisebb létszámú csoport részére, kis területen rendezik. Kutyát nem használnak. A hajtók a vadat kevésbé megriasztva, csendben haladva terelik a lőállásokon elhelyezkedő vadászok felé. Elejthető a gímszarvas (tehén, ünő, borjú), a dám (tehén, ünő, borjú), a muflon (juh, jerke, bárány), illetve az őz (suta, gida), a vaddisznó, valamint a róka és aranysakál is.