SZŐRMÉS KÁRTEVŐK

RÓKA, BORZ , ARANYSAKÁL

Magyarország leggyakoribb szőrmés ragadozói a róka, a borz és az aranysakál. Utóbbi az elmúlt években jelent meg újra nagyobb mértékben hazánkban, és kiváló alkalmazkodó képességének, valamint hírhedt óvatosságának köszönhetően már az ország legkülönbözőbb pontjain is felütötte a fejét. E ragadozók túlzott jelenléte főleg az apróvadas területeken okoz jelentősebb károkat, de az aranysakál meghonosodása még a nagyvadas részeken is komoly veszélyt jelent az őzek, szarvasborjak és vadmalacok számára.


A róka és az aranysakál minden adottsággal rendelkeznek ahhoz, hogy kitűnő vadászok és igazi túlélők lehessenek. Hallásuk kiváló, nagy hegyes füleikkel a közeledő préda leghalkabb neszeit is meghallják. Szaglásuk is kitűnő, és nemcsak érzékelik, de szét is tudják választani a különböző szagokat. Így könnyen megtalálják a zsákmányhoz vezető utat. Szemeik segítik az éjszakai vadászatot. A macskákhoz hasonlóan a pupillájuk ovális, ezért könnyen alkalmazkodnak mindenféle fényviszonyhoz, valamint egyszerűen észreveszik a talaj közeli rágcsálókat.

Vadászati mód:

Ezen ragadózók eredményes vadászatára többféle vadászati mód létezik, viszont elejtésük korántsem egyszerű dolog, igazi kihívást jelent a vadászok számára. Terítékre hozatalukra legtöbbször "véletlenszerűen" nyílik lehetőség mind a nagyvad, mind az apróvad vadászatok alkalmával, azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a célzottan a szőrmés kártevők gyérítésére rendezett hajtó vadászatok. Ugyancsak eredményes lehet a dúvadak csalsíppal történő vadászata, amikor a vadász lesben ülve általában a préda állatok vészhangjainak utánzásával próbálja meg a mindig éber ragadozót lépre csalni. Ez a vadászati mód főleg frissen vágott nyári tarlón és télen hóban tud igazán hangulatos lenni. Hatékony módszer lehet még a csapdázás és kotorékozás, utóbbihoz viszont elengedhetetlen a megfelelő vadászkutyák használata.

Vadászati idény:

  • Róka, aranysakál, nyest, pézsmapocok, nyestkutya, mosómedve:      egész évben vadászható
  • Borz, házi görény:                                                                                     július 01. - február utolsó napja