ŐZ

CAPREOLUS CAPREOLUS

Az őz Európában igen elterjedt. A nálunk megtalálható alfaja Közép-Európa leggyakoribb és egyben legkisebb "nagyvadja".

Magyarországi elterjedése:
A legjobb bakok a Tisza és a Kőrös folyók mentén, Szolnok és Békés megyében fordulnak elő. A dunántúli területek őzállománya általában közepes minőségű. Legfőbb élőhelye a lombelegyes erdő, erdőszélek és a vele határos gyepes, vagy mezőgazdaságilag művelt terület. Az erdősávok, erdőfoltok telepítésével az őz élőhelye is jelentősen javult. Kitűnően alkalmazkodott a mezőgazdasági környezethez.

Trófeája az agancs, melyet a bak visel és minden évben levet. A Magyarországon terítékre hozott őzek trófeái a világelsők között szerepelnek, bizonyítván a hazai őzgazdálkodás kiemelkedő színvonalát. A világranglista első tíz helyezettjéből 5 Magyarországon került terítékre.

Az őz vadászati idénye:
Az őzbak vadászata április 15-ével kezdődik. A vendégek jelentős része ezt az időszakot választja, mivel ekkor még a növényzet takarása nem túl nagy, így könnyebben lehet a legjobb bakokat puskavégre kapni. Vadászati szempontból különleges élményt nyújt az üzekedési időszak, mely július végére és augusztus elejére tehető. A vadász síppal utánozza a suta hívó, vagy panaszhangját illetve a gidahangot, s ilyenkor még a máskor oly óvatos, öreg bakok is puskavégre kerülhetnek.

Vadászati mód:
Őzre magaslesről, cserkelve vagy barkácsolva vadászunk. A suta és gida vadászata jellemzően a téli hónapokra esik.

Nemzetközi pontozás:

  • 105,00 - 114,99:       bronz
  • 115,00 - 129,99:        ezüst
  • 130,00 -tól:                arany

Vadászati idény:

  • Őzbak:                       április 15. - szeptember 30.
  • Suta, gida:                október 1. - február utolsó napja