Fácán- és nyúlvadászat


Vadászati idények:

Fácán:

  • Kakas: október 01. - február utolsó napja
  • Tyúk: október 01. - január 31.

Mezei nyúl:

  • október 1. - december 31.

Nyúlvadászat:

A nyúlvadászatokon 10-20 vadász és legalább ugyanennyi hajtó fog közre 100-200 ha-s területet. A legismertebb vadászati módjai a vonalhajtás és az U-alakú vagy kör alakú hajtás. A nyúlban gazdag területeken pontos, alapos szervezéssel akár napi több száz db nyúl is lőhető.

Ez a vadászat jól kombinálható más apróvadfaj vadászatával, a nyúl, fácán vagy akár a kitartóan lapuló róka elejtése remek passzió, izgalmas és igen aktív kikapcsolódás.
 A legjelentősebb nyulas területek Békés, Csongrád, Heves és Szolnok Megyékben találhatóak.

Fácánvadászat:

Kereső vadászat:

Az egyik legkedveltebb vadászati mód, ahol 2-8 vadász - kutyákkal és néhány kísérővel - a kisebb gazosokat, fasorokat, nádfoltokat megzavarva kapja puskavégre a felröppenő madarakat. 
E vadászatok alkalmával jól megdolgozhatók a négylábú házi kedvencek, és a teríték akár a napi 50- 200 madarat is elérheti.

Hajtó vadászat:

Ez a vadászati mód a fácánvadászatok klasszikus formája, ahol 6-15 vadász, számos hajtó és a vad felszedésében nagyon jól képzett kutyák vesznek részt. A vadászok leállnak, a hajtók pedig a madarakat a standok vonalára hajtják. 
A vadászok munkáját fegyvertöltögetők is segíthetik, hiszen vadászonként sokszor két puskával folyik a vadászat, a nagyobb terítéket elérése érdekében. Minden vadász mellett ezen kívül egy kutyás kísérő is dolgozik, azért, hogy a lőtt madarat precízen össze tudják szedni. Ezeken a vadászatokon a napi 500-1000 madár is meglőhető.