DÁM

DAMA DAMA

A dám valaha Magyarországon is őshonos volt, de a jégkorszakban kipusztult. Hazánkban a visszatelepítéseknek köszönhetően található meg újból, és nagyon jól alkalmazkodik természeti adottságaihoz.

Magyarországi elterjedése:
Nagy létszámú állományok élnek Gyulaj környékén, a Felső-Tiszavidéken, Békés és Somogy megyében. Leginkább a sík vagy enyhe dombvidékek, a mezőgazdasági területekkel szabdalt, lombos erdőfoltjait kedveli. A legkiválóbb, a több világrekordot produkáló, az évszázadok során fogalommá vált gyulaji dám. Az elmúlt években az Alföld Észak-keleti részén, a Guth környékén alakult ki olyan dámállomány, amely világrekordokkal büszkélkedhet.

Trófeája a bikákon található lapát formájú agancs, melyet évente vált. Különleges formája miatt igen kedvelt vadásztrófea. A világranglista első tíz helyezettjéből 5 Magyarországon került terítékre. A jelenlegi világranglista első két helyezettjét is hazánkban, Guthon ejtették el.

A dám vadászati idénye:
Dámbikára elsősorban októberben a barcogás idején vadásznak. Hangja ekkor igen jellegzetes, horkantás szerű. A bika ilyenkor barcogóteknőt kapar, és itt várja a teheneket. E faj jellegzetessége, hogy a tehén választ, hogy melyik bikával akar párosodni. A bikák közti dominanciaharcok a barcogóhelyeken belüli legjobb helyekért folynak. A gyengébb képességű bikák vadászatára a barcogás után novembertől februárig kerül sor.

Vadászati mód:
A legszebb vadászati mód dámbikára a cserkelés, valamint a barkácsolás. Barcogás idején a dám egész nap aktív, így jó eséllyel lehet az izgalomban lévő bikákra vadászni. A gyengébb képességű bikákra és a tarvadakra a barcogás végeztével szoktak vadászni. Sok hazai vadaskert foglalkozik a dámmal, színesítve a vadászati lehetőségeit.

Nemzetközi pontozás:

  • 160,00 - 169,99:          bronz
  • 170,00 - 179,99:           ezüst
  • 180,00 -tól:                   arany

Vadászati idény:

  • Golyóérett dámbika:    október 01. - november 30.
  • Bika:                              október 01. - február utolsó napja.
  • Tehén, ünő:                  október 1. - január 31.
  • Borjú:                            október 1. - február utolsó napja